600 sätt att betrakta vår värld
Så kan man beskriva det som möter oss när vi tar del av de nästan 600 konstverk som har skapats inom ramen för UNG KONST 2021. Niondeklassare från Lidingös grundskolor ställer nu ut de tavlor de har arbetat med under vårterminen, tavlor som har något angeläget att säga oss. Eleverna har utgått från samma tema, men här ryms många olika tankar och perspektiv.
Projektet UNG KONST vill lyfta fram unga människors kreativitet och sätt att uppfatta tillvaron. En utgångspunkt är Barnkonventionen, som sedan 1 januari 2020 är lag i Sverige.
Ung konst fyller 31 år 2021
År 1990 gick startskottet för författaren och prästen Jan Carlqvist och hans UNG KONST (eller bildprojektet som det hette då). På Lidingö hade en ny skapande form av klotter på offentliga väggar och platser börjat växa fram, med inspiration från USA. Företeelsen väckte anstöt hos många, och debatterades livligt. På Lidingö ville man därför finna nya mötesplatser för unga där inte vandalism skulle utvecklas.
”Många i vårt samhälle, inte minst ungdomar känner sig inte synliga, känner sig sakna värde” (ur UNG KONSTS första katalog 1990). Det är en bra anledning att uppmuntra till kreativitet och konst idag, lika väl som då. Carlqvist var en kyrkans man, och dessutom skolkonsulent, och ville att ungas skaparglädje skulle kunna tas tillvara på ett gott vis. Projektet förväntades kanske inte bli en långkörare, att det skulle bli en följetong för Lidingö i 30 år. Idag är det en stolthet för Lidingö församling, Lidingö stad och Rädda Barnen.
I efterhand kan man mycket väl säga att det var ett modigt initiativ. Men så var också 1990 var ett år för förändring och framtidstro då Nelson Mandela frigavs efter att ha suttit fängslad i 28 år, och Gorbatjov fick Nobels fredspris för demokratins utveckling i ett nytt Ryssland. Hittills har över 15 000 tavlor målats av öns niondeklassare och bidragit till Rädda barnens insamlingar.
Arrangörer
UNG KONST är ett samarbete mellan flera aktörer:
Lidingö församling, Svenska kyrkan, är den organisation som samordnar och huvudsakligen finansierar UNG KONST. Församlingens personal håller workshops med eleverna kring ett tema, som kretsar kring existentiella frågor. Utställningen äger vanligen rum i församlingshemmet S:ta Annagården. I år har församlingen istället ombesörjt att denna digitala utställning kommit till stånd.
Bildlärarna arbetar vidare med temat, och hur elevernas tankar och känslor kan gestaltas visuellt. Eleverna får lära sig teknik för akrylmålning och vägledning mot det färdiga konstverket. Större delen av vårterminen ägnas bildlektionerna åt att arbeta med dessa målningar.
Rädda barnen håller workshop kring barnkonventionen ute i skolorna. Eleverna får reflektera kring barns rättigheter och behov, både här hemma på Lidingö och i världen i stort. Rädda barnen sköter försäljningen av tavlorna. En del av intäkterna går till att finansiera nästkommande års projekt, men den största delen går varje år till något av Rädda barnens projekt runt om i världen.
Sponsorer
- Kreatima, numera panduro hobby sponsrar UNG KONST genom att ge församlingen möjlighet att köpa in akrylfärg och högkvalitativa dukar till självkostnadspris.
- Kevin Persson Ikenberg har byggt denna hemsida till ett mycket förmånligt pris. Han målade själv i UNG KONST för fem år sedan.
Tack vare dig!
Tack vare Lidingö församlings medlemmar har vi möjlighet att genomföra detta konstprojekt för Lidingös ungdommar. Tack för ditt medlemskap. Här kan du läsa mer om vad ditt medlemskap bidrar till: https://lidingoforsamling.se/bli-medlem/
Barnkonventionen
Barnkonventionen är FN:s konvention om barns mänskliga rättigheter och antogs 20 november 1989 av FN:s generalförsamling. Alla jordens länder utom USA har valt att förbinda sig att förverkliga konventionen om barnets rättigheter. De stater som har anslutit sig till Barnkonventionen, har lovat att de ska använda alla resurser de har för att uppfylla den. Rädda Barnens uppgift är att påverka länder så att de verkligen gör det. Barnkonventionen är bestämmelser om barns rättigheter och är ett kraftfullt verktyg i Rädda Barnens arbete för barnen. Sedan den 1 januari 2020 är Barnkonventionen lag i Sverige. För mer information: https://www.raddabarnen.se/rad-och-kunskap/skolmaterial/barnkonventionen/